Igiena dentara incepe de la aparitia primul dintisor.

Imediat dupa aparitia dintilor de lapte,si anume la 6 luni , copilul trebuie spalat pe dinti, gingii si limba. 

Pentru primii dinti, perioada de pana la implinirea varstei de 1 an, exista periute speciale, cu peri foarte fini ,din silicon .Aceste periute sunt sub forma unui deget de manusa si se gasesc in magazinele de profil sau in farmacii. Periajul trebuie efectuat cu blandete: astepti ca cel mic sa deschida gura si incepi sa-l periezi usor, fara miscari bruste. In perioada de crestere a dintiilor copilul are gingiile inflamate, dureroase si sta cu manutele in gura mai tot timpul sau roade tot felul de jucarii. Pentru el, periajul va fi reconfortant,ca o joaca.

Pasta de dinti trebuie sa fie una adecvata varstei lui – vorbim despre varsta la care copilul inghite pasta si trebuie sa folosim una care sa nu-i fie toxica.In jurul varstei de doi ani ,deja se poate spala singur ,insa trebuie supravegheat .

Cum se efectueaza un periaj corect ? Se recomanda ca dintii de sus sa se perieze de sus in jos si cei de jos ,de jos in sus ,asa numitul periaj vertical ,o tehnica simpla ,care poate fi deprinsa cu usurinta de copil.Transforma spalatul in joc!Poti stimula si recompensa copilul cu abtibilduri lipite pe oglinda sau folosind periute cu baterii adecvate varstei ,cu forme speciale ,de jucarie .

Cand trebuie sa mergem la stomatolog?

Raspunsul nostru este cat mai devreme .Incepem cu familiarizarea copilului cu medicul si atmosfera de cabinet .Copilul poate veni .pentru inceput ,insotind parintii , fratele mai mare  sau un prieten de joaca deja obisnuit cu manoperele .Cand apare prima carie pe dintii de lapte,de regula parintii se gandesc ca acesti dinti se schimba si nu se prezinta cu copilul la medic ,decat atunci cand apare o durere ….ceea ce deja e cam tarziu .O carie pe dintii de lapte trebuie tratata cu maxima seriozitate ,deoarece se complica foarte repede cu infectii si dureri foarte mari ,lucruri care pot afecta atat cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copilului ,cat si dezvoltarea ulterioara a dentitiei definitive .Trebuie sa cunoastem si faptul ca boala carioasa este o boala infectioasa si transmisibila ,germenii care provoaca caria si parodontopatia pe dantura temporara se pot transmite mai departe pe dantura definitiva .

  Suplimentul de fluor este necesar ?

Concluzii recente  au aratat ca fluorul este toxic,astfel incat noi nu incurajam administrarea  preventiva de suplimente de fluor .Igiena riguroasa si alimentatia bogata si sanatoasa ,cumulat cu controalele preventive ,periodice la stomatolog ,sunt suficiente pentru a asigura copiilor o sanatate perfecta .