Despre stomatologia estetica /coroanele de zirconiu

Astazi, spre deosebire de ce s-a întamplat pînă acum, se pune un mare accent pe stomatologia estetică. De aceea, stomatologii, in echipa cu tehnicienii, se specializeaza constant pentru a folosi ultimele noutati in domeniul esteticii dentare .Zirconiul – materialul ce a revoluționat stomatologia – are o serie de avantaje. Vă vom prezenta aceste avantaje ale coroanelor de zirconiu față de celelalte tipuri de coroane dentare.

Zirconiul reprezintă materialul cu cea mai mare rezistență mecanică și chimică folosit în stomatologie.

De când zirconiul a început să fie prelucrat în condiții acceptabile din punct de vedere al prețului, aplicațiile acestuia în stomatologie au devenit tot mai frecvente.

Pentru realizarea unei coroane dentare nu se folosește zirconiul pur, ci o combinație chimică a acestuia numită oxid de zirconiu. ZrO2

Estetica
Acest material arată ca ceramica de culoare albă cu o transluciditate asemănătoare dinților naturali, ceea ce îi conferă un mare avantaj din punct de vedere estetic.

Printre aceste avantaje ale zirconiului se numără și faptul că lumina trece prin material ,așa cum trece și prin dintele natural și este reflectată identic.

Biocompatibilitate
Ca și aurul, zirconiul este inert din punct de vedere biologic (bio-inert), astfel se poate elimina posibilitatea unei reacții alergice și el nu se corodează. Pe lângă toate acestea, zirconiul nu genereaza gust neplăcut(metalic) sau colorație marginală gingivală și nu produce iritație pulpară.

De reținut este că acest material, atât de apreciat, este de cinci ori mai rezistent decât ceramica din lucrările metalo-ceramice clasice. Rezistența deosebită la presiune îl face capabil să suporte solicitările masticatorii și uzura masticatorie fără a se fractura.

Precizie
Un alt avantaj notabil îl reprezintă precizia lucrărilor. Acestea sunt obținute cu sisteme computerizate iar tăierea unui bloc solid de oxid de zirconiu se realizează cu o exactitate remarcabilă,pe sisteme CAD CAM.

Rezistenta
Scrâșnirea dinților(bruxismul), mușcătura incorectă(malocluzia), cariile dentare pot fi factori ce duc la uzura, fracturarea sau fisurarea dinților în timp. Coroanele dentare acoperă în întregime dintele protezat. Coroana îl învelește și îi conferă rezistența, durabilitatea și stabilitatea necesară.

Pe lângă rolul funcțional, coroana are însă și rol estetic, de corectare a formei sau alinierii dintelui.
Coroanele dentare pe suport de zirconiu reprezintă o revoluție în stomatologia modernă. Pe lângă toate proprietățile menționate mai sus, ele sunt și mai ușoare decât cele pe suport metalic, ceea ce este un mare avantaj mai ales atunci când este vorba despre coroane dentare și punți cu mai multe elemente.

De asemenea, coroanele dentare din zirconiu au foarte mică afinitate la placa bacteriană.

Coroana dentara din zirconiu poate fi de două feluri:
Zirconiu Anatomic – coroana dentara este frezată din zirconiu în cea mai mare parte, având forma foarte apropiată de forma finala a dintelui – de aici si denumirea de zirconiu anatomic. Peste zirconiu este aplicat un strat fin de ceramica (acest tip de coroana dentara este folosită mai ales pentru zona laterală, datorită rezistenței foarte crescute la forțele mai mari din aceast loc)

Zirconiu Full Contour, folosita pentru zonele laterale ,realizate exclusiv din zirconiu,prin frezare pe calculator .

Nu există pacienți alergici la acest material. Zirconiul este inert și din punct de vedere termic.

Nu conduce căldura, astfel încât variațiile termice nu sunt transmise pulpei dentare (nervului) și astfel scade riscul apariției iritației pulpare.