IMPLANTUL DENTAR

Ce este implantul dentar?

Implantul  dentar este un inlocuitor artificial fabricat din titan (un metal foarte bine tolerat de masa osoasa), al  radacinii dintelui. Acest surub este ancorat in interiorul osului maxilar sau mandibular si are rolul de a sustine unul sau mai multi dinti artificiali.

Inserarea  se face după ce locul extractiei s-a vindecat (in general ,cateva saptamani )sau imediat dupa extractie, printr-o intervenţie chirurgicala nu foarte complicata,ba chiar mai simpla decat extractia dintelui in sine . Dupa un timp, necesar integrarii in os(intre 4 si 6 luni ), implantului i se ataseaza o alta piesa metalica numita bont de vindecare ,apoi in scurt timp se inlocuieste cu bontul protetic, deasupra caruia medicul poate plasa coroana, puntea sau proteza ce va inlocui dintele sau dintii lipsa,dupa caz.

Cui recomandam ?

In general, orice persoana care are lipsa unul sau mai multi dinti ,poate beneficia de tratament cu implanturi dentare.

Limitele  sunt date de cantitatea şi calitatea osului receptor, poziţia sinusului maxilar sau nervului alveolar-inferior, cauze legate de starea generala a organismului (pacientul este inca in crestere sau sufera de afectiuni generale cum ar fi diabetul zaharat necontrolat, anumite afecţiuni ale sangelui, osteoporoza etc.).

Pentru a investiga starea pacientului viitor primitor de implant ,se recomanda un set de radiografii speciale,analiza prin computer tomograf (dupa caz ),precum si cateva analize de sange .

Interventia se realizeaza destul de rapid(intre 30 minute si maxim o ora si jumatate ,daca trebuie inserate mai multe implanturi in aceeasi sedinta ) ,cu anestezie locala .

Dupa aceasta interventie ,pacientul trebuie sa stie ca urmeaza o foarte scurta perioada de disconfort ,dupa ce trece anestezia ,urmand tratament cu antiinflamatoare si eventual antibiotice prescrise de medic (cu o zi inainte de interventie si se continua alte 4,6  ).Urmeaza perioada de osteointegrare timp de 4,6 luni ,dupa care se urmeaza pasii protetici descrisi mai sus.

FIECARE PACIENT ESTE UN CAZ UNIC!

 Pacientul trebuie sa stie ,la finalul tratamentului ,ca succesul pe termen lung depinde foarte mult de modalitatea lui de a si mentine igiena dentara si stilul sanatos de viata si alimentatie si de asemeni ,preventiv ,trebuie sa se prezinte la controale periodice din 6 in 6 luni .